miercuri, 4 ianuarie 2017

GOETHE INSTITUTS confirma un record de inteligenta si vointa:


IOANA COSA, O TANARA BACAUANCA.
A INVATAT
LIMBA GERMANA IN DOAR 4 LUNI

- plecand de la zero cunostinte lingvistice, tanara a asimilat limba germana direct la nivel  mediu, spre avansat – B1, sarind peste nivelurile lingvistice A1 si A2;
- in spatele acestei performante, vointa de “otel” a tinerei a fost dublata si de un “antrenor” de limba germana pe masura de non-conformist, in persoana Roxanei Ellis Rusu, coordonatoarea de la “Goethe & Schiller - Deutsche Schule”, Scoala Germana din Bacau;



Intr-un ocean cotidian de vesti negative si demoralizante, stirile pozitive se strecoara timid, parca pentru a ne uimi la maxim, iar una din ele tocmai  o puteti lectura acum.
In vara anului 2016, Ioana Cosa, era o tanara absolventa a masterului “Tehnologii protetice pe implanturi”, din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Tg. Mures, precum si a licentei in tehnica dentara, din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Grigore T. Popa” din Iasi.
La cei 25 de ani neimpliniti ai sai, tanara visa cu ochii deschisi. Originara din comuna Nicolaie Balcescu, satul Galbeni, judetul Bacau, Ioana a decis sa urmeze exemplul fratilor ei, care erau deja stabiliti si munceau in Germania.
Problema era ca in timpul anilor de scoala, ea nu invatase decat engleza si franceza, iar vestile din Germania nu era deloc incurajatoare: fara o cunoastere a germanei (scris, vorbit, ctitit si ascultat) la un nivel de competenta lingivistica B1, adica mediu spre avansat, certificata ca atare de catre Institutul Cultural German “Goethe”, insa nici vorba de realizarea “visului german”.
Desi nu e decat o mana de om, Ioana Cosa a decis  ca e musai a se lua “la tranta” atat cu limba germana, dar si cu  descurajarile generale ale celor din jur, care concluzionau din toate pozitiile si pe toate vocile, cum ca germana e o limba grea si imposibil de invatat. Iar cand ai curaj maxim, pare ca si universul conspira in favoarea indeplinirii celor mai imposibile vise.
Astfel ca, tot in vara anului 2016,  tanara avea sa o intalneasca pe Roxana Ellis Rusu, o bacauanca experta in limba germana si adepta unor metode interactive si moderne de invatare, coordonatoarea de la “Goethe & Schiller - Deutsche Schule”, Scoala Germana din Bacau.

Si in urma unor discutii, s-a nascut un ramasag aparent nebunesc, cele doua alcatuind impreuna o echipa ”de soc”,  cu menirea de a o transforma pe Ioana intr-o buna vorbitoare a limbii lui Friedrich Schiller. Astfel, vreme de aproape 4 luni, incepand din 02 august si pana la finele lunii noiembrie 2016,  Ioana Cosa si-a dramuit timpul fiecarei zile astfel incat - pe langa toate treburile ei zilnice – sa ii mai incapa si cate 2 ore de meditatie in particular cu prietena si ”profa” ei de germana, precum si alte 4-5 ore de studiu individual si de pregatire a temelor pentru a doua zi.
Iar in 22 octombrie 2016, deja “toba de carte”, Ioana C. a participat si la pretestarea competentelor lingivstice de limba germana, organizata de Institutul Cultural German “Goethe”, iar la aceasta simulare  avea sa promoveze 3 din cele 4 probe, respectiv: scris, vorbit si citit, ramanand probleme inca nerezolvate la proba de ascultare, dar acest fapt nu a facut decat sa o amibitioneze si mai tare.
Astfel ca, peste alte 4 saptamani, respectiv la 26 noiembrie 2016, la testul oficial pentru verificarea competentelor lingvistice de germana,  organizat tot de Institutul Cultural German“Goethe”,  tanara bacauanca avea sa promoveze pe linie toate cele 4 examene: scris, vorbit, citit si ascultat, statul german urmand sa ii acorde astfel pe viata certificarea lingivistica de nivel B1 – mediu spre avansat.
Iar la 03 ianuarie 2017, data la care la sediul Institutul Cultural German “Goethe” din Bucuresti se afisau rezultatele certificarilor lingvistice, Ioana Cosa era deja in drum – pe calea aerului – plina de speranta si implinire, spre noul ei loc de munca si camin, din Hamburg – nordul Germaniei.
Felicitari si speram ca ea sa fie un bun exemplu de ambitie si perseverenta si pentru alti tineri din tara!
EXTRAS DE PE SITE-UL GOETHE INSTITUTS BUCURESTI, CU REZULTATELE  Ioanei Cosa ( media minima de promovare a fiecarei probe fiind de 60 de puncte):

2 comentarii: